om ett år – vad gör jag då?

Idag var jag med min dotter och lyssnade på en förintelseöverlevare. För nästan ett år sedan ( höstlovet) var vi tillsammans på en resa till Aushwitz i Polen som var en del av hennes konfirmandupplevelse och hon lät mig följa med på. En fin upplevelse. Och den tiden vid starten för mitt riktiga helvete. För ett år sedan gick jag omkring med överfallslarm dygnet runt. Fick inte komma ensam till jobbet pga hot och fick en ny chef som inte en enda gång frågade hur jag mådde. En enormt påfrestande höst kulminerade i en kropp och knopp som var helt slut och en vintermagsjuka som fick den berömda droppen att rinna mer än över. Har aldrig varit så sjuk i mitt liv, ett under att jag ens överlevde. Helt ärligt fanns det stunder jag inte kunnat bry mig mindre om jag vaknade igen eller inte. Alla värden var helt åt skogen så jag höll på att dö på riktigt. Att vara så utsatt gör saker med oss. Utsatt när kroppen sviker och du samtidigt från de som skall ge dig stöd får precis det motsatta. Det tar ett tag att hämta sig ifrån. Jag har inte gjort det ännu.

Jag trodde alltid jag var stark. Men det spelar ingen roll hur stark du är, vill man bryta ned en person så finns det alltid sätt. Jag trodde jag visste var jag hade människor i min närhet. Men det var inte riktigt alltid så. Alla är sig själv närmast. Så även jag. Jag säger sällan vad jag tycker och känner innerst inne. Ännu mindre nu.

Så här är jag nu, ett år senare. Ingenting är sig likt. Jag är inte den samme.

Fast vem är det egentligen genom livet ?

Vi utvecklas så länge vi lever. Även om det känns mer som inveckling eller kanske till och med som avveckling ibland.

Om ännu ett år. Undrar vem jag är då?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *