en blogg om de dära dagarna

Om hur svårt det är att tänka i euro

by tingeling

En gång i världen var jag med och röstade inför EMU, jag inte bara röstade nej till vårt svenska inträde i EU jag röstade även nej till EMU samarbetet vilket jag inte ångrat en enda sekund. Jag ser inga som helst fördelar med att använda euro som betalningsmedel oavsett i vilket land jag befinner mig. Nu i spanien har vi ju inget val. Allt står prissatt i euro och jag är helt förvirrad. En euro, ja det låter ju som ingenting. Fast det är ju det egentligen. Det är nästan en tia och för en burk krossade tomater blir det ju tom dyrare än hemma.  Allt som kostar något på 1 känns billigt när det åker ned i kundvagnen men när man står och betalar och inser att 72 euro är över 700 kronor känns det inte längre lika billigt eller förmånligt. För det är verkligen inte alls så att det är billigare här. Inte ett dugg. Visst vissa saker är billigare så som sprit, vin och skaldjur helt klart. Även den fina fräscha kycklingfilen för 5.5 euro kilot är ett rätt bra pris. Men allt blir förvirrande.  Mamma säger Adrian på marknaden, om pokemon korten bara kostar EN krona, kan jag inte få flera då. Men en euro är inte direkt samma sak som en krona. Förr var det tvärtom. Jag minns hur jag gjorde överslagsräkning när vi handlade lösgodis på marknaden för de pesetas jag hade fåt växlat in hemifrån.  100 pesetas var nånstans i runda slängar 6 kronor och allt kändes jätte dyrt när man plötsligen skulle betala tusentals pesetas.                               

något som numera är vanligare på stränderna i spanien än pesetas. Min pappa kallar dem för kamelbajs. Är det nån som anar vad det är för något? 🙂

Påtal om kronor och ören, euro och pesetas så fick jag reda på 2011 års lön för ett litet tag sedan. Jag är fortfarande en ruskigt underbetald barnmorska med de astronomiska studielånen jag har för att bekosta denna drömutbildning.  Men jag fick en större lönehöjjning än vad jag förväntat mig och vad chefen förannonserat om.  Detta är jag tacksam för. Jag väljer att se glädje i det istället för att känna att jag ff är underbetald. Som min fina kollega L sa. Nu är vi ännu ett steg på vägen närmare den lön som vi förtjänar. En dag skall vi nå dit. Även om det kanske innebär att säga upp sig och arbeta någon annan stans för att sedan återkomma till drömjobbet.  Det bästa är att lönehöjningen betalas ut i november men gäller från april. Det verkar som om det kan bli jul i år med.  😉


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scrappy Theme by Caroline Moore | Copyright 2021 Tingeling | Powered by WordPress