en blogg om de dära dagarna

om julefrid

by tingeling

När jag var liten var julen någon av det finaste som fanns. den var magisk och spenderades på bästa sätt tillsammans med alla jag älskade. Mina föräldrar valde att inte välja, dvs vi besökte båda sidorna av familjen på julafton och det var lite svårt för mig när jag blev vuxen att förstå att det inte var så som var brukligt att göra.

Morgonen började med julefrukost hemma. Skattjakt innan det var dax att klä sig fin, sätta sig i bilen och åka till farmor. Hos farmor träffades alla kusinerna. Min pappa har många syskon och flera av dem har flera barn s¨å vi var alltid många. Min farmor kom från Danmark och tog med sig sin tradition av att man skulle äta fläskestek med svål på till jullunch. Stek, potatis och fantastisk sås. Det är jul för mig.

Efter maten var det många som ått risalamalta. För mig något av det värsta som finns. Kombo av ris och gröt . Blä. Tom lukten är för mig kräksvarning.

Godis och julklappsutdelning. Trots att min farmor och farfar var skilda sedan många många år tillbaka, så var alltid farfar, hans andra fru och deras dotter med på julafton. Då inget konstigt alls. Idag beundrar jag bara min ffarmor mer och mer. Vilken kvinna hon var. Tog sig igenom allt, bet ihop, fanns där för barnen. Trots att min farfar sårat henne som ingen annan.

Vid halv tre satte vi oss i bilen och åkte till mormor och morfar. Där var det alltid fika/godis och Kalle Anka. Ny julklappsutdelning och julmat till kvällen. Hos farmor var det många men hos mormor och morfar vara det bara vi. Mamma hade bara en bror som aldrig fick några barn.

Efter julklappar och proppfyllda magar så åkte vi hem. Där var det åter igen julklappar och julgodis. Som tre julaftnar på en och samma dag. Det var aldrig en enda tråkig stund.

När barnen var små försökte jag ge dem liknande upplevelser. Att både få träffa mormor, morfar och farmor, farfar och andra släktingar. De första åren hos mina föräldrar och min morfar, när farmor inte längre ville ha julen. Men hon kom till oss ändå för den danska skinkan. Morfar var vi hos de första åren barnen var små men när han blev äldre så började vi hämtar hem honom istället. När vi flyttade till lyckorna ville vi ha firandet här.

Nu de senaste åren så firar vi meer med vänner än med familj. Lite smått olika från år till år men barnen vill ha det som vanligt. Med samma mat och personer de tycker om. Mina föräldrar firar i Spanien i år för andra gången. Mina bröder åker till sina respektive. Makens föräldrar är ett halvår på Kanarieöarna.

Och jag har aldrig känt mig så avslappnad inför julen .


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scrappy Theme by Caroline Moore | Copyright 2022 Tingeling | Powered by WordPress