om att vara så där riktigt nöjd

Posted on

Vissa saker i mitt jobb är jag så där lite extra nöjd och stolt över. Att ha en riktigt lyckad spiralinsättning är en av de sakerna.

Nyligen träffade jag en kvinna i lagom ålder som hade under en länre tid skjutit på beslutet om att sätta in spiralen av olika personliga skäl. Denna kvinna har många ansikte. Varje ansikte har en egen orsak till varför beslutet är svårt. Det kan vara nervositet inför en gyn undersökning pga tidigare obehagliga undersökningar. Sviket förtroende, övergrepp, förlossningsskador, tidigare smärta vid insättning av spiral/er eller fått berättat för sig av vänner och bekanta om deras jobbiga undersökningar. Annledningen spelar ingen roll. Jag blir lika glad varje gång någon berättar någonting liknande för mig, ja inte glad för hennes oro förståss utan glad för det väldigt speciella förtroende jag just har fått. Ett förtroende att vårda och en chans att göra någonting bra för denna kvinna.

Jag är bra på spiraler, det är kanske en “min grejj” helt enkelt.

Det gäller att bygga upp ett förtroende redan från början. jag tror på att ge mycket och tydlig information, att jag berättar om vad det är som jag skall göra och att hon hela tiden har rätten att säga vänta eller nej jag vill inte. Att hela tiden vara lyhörd och lyssna på de signaler hon sänder ut. Inte bara de verbala utan de kropssliga signaler vi sänder ut utan att vi kanske är medvetna om det. Men även att ha respekt för hur jobbigt det är för vissa kvinnor att överhuvudtaget närma sig gynstolen. Först när det känns som om alla dessa moment är klara går det att börja undersökningen.

Under hela förloppet – lyssna. Inte bara med öronen utan lyssna med alla dina sinnen. Hur reagerar kvinnan framför dig. När är det läge att stanna upp och vänta in henne. Det får ta sin tid.

För sedan. När man väl sitter och pratar om insättningen efteråt och jag får det där stora lättade glittrande leendet. Det är då det är värt vartenda svettig liten minut. När hon pustar ut och säger “tack, det här gick mycket bättre än vad jag hade kunnat föreställa mig”. Då är jag så där riktigt nöjd. Då kunde dagen sluta och helgen börja. Känslan är total och aldrig aldrig aldrig är jag lika stolt över mitt jobb eller mina insatser som då. När jag lyckats med en spiralinsättning på en rädd och orolig kvinna och hon går därifrån nöjd. Det bästa som finns.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *